V torek, 23. 6. 2020,  predzadnji dan pouka, ko je bilo šolsko delo že zaključeno, smo se odpeljali na obisk kmetije Mahne. Peljali smo se do Turjaka, kjer nas je čakala gospa Lili. Odpeljala nas je, po zelo ovinkasti cesti, do svoje kmetije. Kmetija Mahne se nahaja v majhni vasici Javorje, ki leži na vrhu hriba, več kot 500 metrov nad morjem. Razgled je bil res lep, videli smo številne gričke, veliko gozda, posamezne kmetije. Bilo je kot da smo čisto na vrhu sveta, v čisti naravi, daleč stran od civilizacije.

  Najprej smo si ogledali domačijo in skedenj. V njem nas je gospa Lili pogostila s pecivom, sokom in kavo, ter nam predstavila zgodovino kmetije in kaj vse  delajo na kmetiji. Nato smo se odpravili na ogled nasada orehov.  Sam nasad je resnično, čisto, čisto na vrhu hriba. Je še zelo mlad nasad in orehi še ne rodijo, oziroma še ne pobirajo plodov. Predstavili so nam kako so prišli do ideje za ta nasad, kako so posadili orehe in katera dela je potrebno opravit za oskrbo mladih orehov.  Skupaj smo potem razmišljali o tem kako bi se dalo te orehe  najbolje prodati, kako bi se dalo z njimi čim več zaslužiti.

  Po ogledu kmetije smo se odpeljali proti domu. Na poti smo se ustavili še v Rašici pri Velikih Laščah, kjer smo si ogledali Trubarjevo domačijo in se sprehodili po okoliškem parku. Hladna senca mogočnih dreves in potočka nas je prav osvežila.

Bil je lep dan!

I.O.